Om

Konsten som flykt

Mamma kämpade  för sina tre söner, en ojämn kamp med vår far som valde att fira bort sin lön på krogen och sedan komma hem och slå sönder allt och alla. Den enda som slapp undan var minstingen.

Här grundlades känslan för rätt och fel, inte genom god fostran utan genom upplevelsen av hur det kärlekslösa våldet kunde drabba oskyldiga så illa. Naturligtvis har den barndomen för alltid färgat själen och uttrycket. Konsten blev en flykt och samtidigt gav bilden en möjlighet att upptäcka den fantastiska världen.

Så småningom återfann jag i konsten glädjen till uttrycket och kärleken till livet.

Med bildens hjälp kunde jag också som 17-18-åring ta mig runt i Europa utan pengar på fickan. Den snabba teckningen, porträttet av en mor eller akvarellen från en utsikt  gav mig mat för dagen. Så mitt bildmakeri kom i mångt och mycket att bli pragmatiskt. Jag försökte under en kort period i min ungdom mig på en mer konstnärlig bana. Den slog dock aldrig rot. Länge hängde mina teckningar och målningar på väggarna och några gör så fortfarande. Men de har börjat bytas ut för annat.

Jag upptäckte också tidigt fotografiet och köpte min första systemkamera för pengar jag tjänat in som 14-årig budpojke. Då på den tiden var det mycket stort att ha en egen kamera med flera objektiv. Glädjen över att kunna framkalla och göra egna bilder gav en särskild tillfredsställelse. Det var inte bara att avbilda utan det handlade om att fånga ljuset och skuggorna. Det som särskilde det spännande fotografiet från det intetsägande handlade ofta också om ögonblicket eller om att finna den rätta vinkeln. Med tiden blev bildspelet den form som passade mig allra bäst. Här kunde jag förena ljud och bildskapandet i en alldeles egen konstform.

Under en gyllene era var denna konstform också väldigt lukrativ. Tyvärr har den nästan helt försvunnit och ändå är det en mycket speciell upplevelse att låta sig sjunka in i stillbilder som växlar på en helvägg med suggestiv musik och målande ljudeffekter. Sista bildspelet blev om Kim och sedan kom Jan (Lösenord: Peratt)

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s