Skulptören 4-faldigt belönad

Mitt liv har inneburit en mångårig erfarenhet som TV-producent, författare, bild- och radiomakare och inte minst journalist och filmare med ett rikt utbyte såväl med medarbetare som publik.

Vi har i Föreningen Kulturnätet och i vårt filmteam kunnat glädja oss åt priser från festivaler runt hela vår värld.

I ”Skulptören” fick jag fick huvudrollen i för mig på ett helt nytt område. Och vid Holy Grail IFF (Israel) belönades filmen med ”BEST ACTOR”.

(Holy Grail IFF Israel, BIG BEN IFF London, WONDERLAND IFF Sydney)

Händelserna 2020 förändrade livet för alla och många var tvungna att söka nya vägar. LÄNK

Skapande kreativitet är min livsnerv, ibland genom att bara uttrycka en tanke och ibland att gräva djupt i komplexa situationer som söker större förståelse för sanningen.

Den 8 mars 2020 hade vår film om Erik Enby ”Sista striden”  premiär (uppföljaren till den mycket framgångsrika ”Läkaren som vägrade ge upp”).

8 mars var den sista kvällen man kunde visa film på biograf i Sverige på väldigt länge. Alla delar av mitt att arbeta tillsammans med andra, utbildning eller skapa film tog stopp.

Samma vår 2020 kom, som en skänk från ovan, ett tillfälle att prova skulptur. Den kända skulptören Carl-Gustaf Ekberg bjöd in till hans ateljé i Täby-Näsby Park för att ge mig möjligheten att pröva en för mig helt ny konstart.

Min filmfotograf Hans Welin föreslog att dokumentera detta nya äventyr och min exekutiva producent Ritva Peratt gav sitt stöd och filmade även en del sekvenser liksom Christel Elsayeh som gjorde en filmad intervju. Det blev en dokumentär som följer min utmaning under ett år för mig i ett helt nytt konstnärskap!

Året gick och det blev tre småskulpturer i brons (Tessan, Gazella) och sedan 3 mellanstora av samma motiv (Skyddsängeln) som de små men de mellanstora dock fortfarande i gips. Hans Welin fångade detta arbete och jag började klippa ihop hans inspelningar och lägga till en del nytt. Det blev en slags biografi med nedslag i min tidigare mer konstnärliga produktion och funderingar om vad som drivit mig.

Filmen blev inte särskilt lång. En 22 minuter dokumentär. Men inspirerad av framgångar från tidigare filmfestivaler så tänkte jag att också denna dokumentär kunde testas. Mayne Sundewall-Hopkins och David Hopkins översatte den till engelska vilket tidigare bidragit till framgångar på internationella scener.

Och de fyra första festivalerna gav fyra priser. Hösten 2021 skickade jag den också till Swedish International Film Festival och fick nyligen besked om att den blivit antagen att delta i festivalen i Arvika hur det sedan går återstår att se. Men liksom John Bauer manuset som vann i sina 6 första festivaler 2021 så är detta storslam för en ny utmaning ganska uppbyggande.

Börje Peratt

Recension: Kersti Wistrand: ”Börje Peratt som konstnär och skulptör” HK Länk

2 kommentarer på “Skulptören 4-faldigt belönad

  1. Mac Lennart Lindskog skriver:

    Börje, stort grattis till dina framgångar med dokumentärfilmer!

    Mac Lennart.

  2. borjeperatt skriver:

    Tack Mac Lennart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s