Diva – Tessan bronsskulptur fick naturstenssockel

Tessan liten bronsstaty på natursten. Skulptör Börje Peratt 2020

Skulptör: Börje Peratt (2020)
Bronsgjutare: Björn Jäderås, Tingsryd
Kullerstenar: Petter
Borrhål i stenar: Fritte
Trästativ för mellanstor Gazella: Anders
Skulpterad i Carl Gustav Ekbergs ateljé i Näsbypark

Efter en del tankemödor om vad Tessan skulle stå på blev det en idé om en natursten, så känslan skulle bli att hon dök i havet istället för i en simbassäng. Så fort tanken infunnit sig googlade jag kullersten och hamnade på Stenbolaget i Arninge. Ganska mörkt och tomt men jag gick in och frågade och Petter följde med mig ut och visade var de fanns. Jag frågade vad två stenar skulle kosta och berättade om vad de skulle vara till. Petter lös upp och ännu mer då han fick se statyerna, så han hjälpte till att leta.

Dan därpå var det dags att fortsätta med gipsskulpturerna nu i modell ”Mellanbocken Bruse”. CG tyckte vi skulle starta med en glögg men jag fick en känsla av att gå ut och fråga om nån byggarbetare kände till om det fanns nån som hade borr för granitsten, det behövdes ju hål för att köra ned angöringspinnarna. Jag hann inte mer än komma ut från ateljén förrän det dök upp tre killar i gula arbetskläder. Så jag frågade den förste.
”Jag har det, sa han, följ med här!” Jag hämtade mina skulpturer och stenar och efter lite eller ganska mycket arbete fick Fritte till två hål i stenarna. Men han ville inte ha någon ersättning, ”man hjälper en medmänniska” var hans lakoniska svar.

Överlycklig över resultatet kunde jag konstatera att dessa bronsfigurer tillsammans med naturstenarna nu var att betrakta som konstverk.

Återkommer med Gazella i två versioner, ”mellan-bocken” i gips (70 cm) och ”lilla-bocken” i brons 22 cm på natursten.
Jag går nu också vidare med att göra Tessan i mellanstorlek.

Börje Peratt

4 kommentarer på “Diva – Tessan bronsskulptur fick naturstenssockel

  1. Börje, en utsökt fin bronsskulptur! Mac Lennart.
    PS. Har du provat att borra ned angöringspinnen så långt i stenen att pinnen inte syns? DS.

  2. borjeperatt skriver:

    Mac Lennart, Nu är du inne på samma linje som hustrun, men jag säger som till henne att jag föredrar luften ovanför stenen.

  3. […] och ständigt gick sönder. Till slut kunde jag tillsammans med de två andra små figurerna (Tessan och Skyddsängel) skicka den till bronsgjutaren Björn Jäderås i Tingsryd. Resultatet av Gazella […]

  4. […] gick och det blev tre småskulpturer i brons (Tessan, Gazella) och sedan 3 mellanstora av samma motiv (Skyddsängeln) som de små men de mellanstora […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s