Minnesbilder från Öland

Efter att vi fick småbarn, första sonen 1977, upphörde egentligen allt måleri. Sommaren 1985 åkte vi ned till Öland. Jag hade köpt fint akvarellpapper och riktigt bra penslar och färger. Nu skulle en länge närd dröm förverkligas. De var nästan 10 år sedan sist och jag ville inget hellre än att sätta mig på en sten och måla av landskapet.

Jag hyrde en cykel och begav mig under fjorton dagar  ut varje morgon i gryningen för att finna ett nytt motiv. Passerade vid et tillfälle en bondgård som sålde jordgubbar. Öppettider 07.00-22.00. Jag var för tidig och sedan för sen då jag återvände. Det enda jag hade med mig var vatten. Så förflöt dagen, hungerkänslorna gick över och jag satt i ett slags meditativt tillstånd helt försjunken i motiv och måleri.

Det blev fjorton tavlor, en varje dag. Jag minns inte så mycket av målandet bara den magiska närvaron. Jag har varken förr eller senare upplevt något liknande.

På sensommaren arrangerade vi en utställning ombord på skolskeppet Belle Amie med hemmahamn i Stocksund. Tavlorna var inte till salu. Däremot blev det fyra litografier. Se nedan.

Överst till vänster: Tokenäs kvarn  Överst till höger: Byxelkrok hamninlopp

Nederst till vänster: Lerkaka            Nederst till höger: Skeppsvraket Sviks af Åbo

Börje Peratt

4 kommentarer på “Minnesbilder från Öland

  1. borjeperatt skriver:

    Deltog med Ölandsmotiven på samlingsutställning ”Vingar, öar hav”, Danderyds Konsthall.

  2. borjeperatt skriver:

    Sommardrömmar” samlingsutställning Danderdyds konsthall i Mörby Centrum
    Vernissage 22 maj. Pågår tom 20 juni.

  3. […] tog en bild av den. Flickan gick runt och kände på Lars Olssons verk och pappa stannade vid mina Ölandsmotiv, tog en bild och sedan en närbild, en detalj. Naturligtvis undrade jag över det. Men ville inte […]

  4. […] Det blev en publikt mycket välbesökt utställning där jag deltog med fyra litografier av ”Minnesbilder från Öland”. Sålde tre av mina verk. Fick också många positiva kommentarer.  Som bilderna (från en av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s