Skutan Sylviana

Lastrummet i skutan Sylviana.

Kamratgänget i skutan Sylvianas lastrum

Börje Persson* (Olja 1976)

Åren 1968-70 åkte vi ut i Stockholms skärgård med en skuta som hette Sylviana. Den ägdes av plåtslagarna Roffe Wallman (med armen om Helena) och Kjell Dahlberg (2:a från vänster).  Bland kompisarna fanns Curt Fägersjö stående i mitten som några år senare bad mig måla en minnesbild från någon av dessa turer.

Den mest naturliga minnesbilden var faktiskt lastrummet. Där satt vi och käkade, drack, spelade och sjöng. Ja tjejerna låg ofta på däck och solade medan killarna föredrog skuggan i lastrummet.

Mycket vin och öl blev det och roligt hade vi. Ronny Roswall (till vänster) och Bengt Runestedt (till höger) underhöll med allt från Cornelis till Bellman och annan mer modern musik.

Jag sitter med min hund Jenny i famnen och snackar med Tomas som också var plåtslagare. Ett minne med Tomas var att han alltid skulle dyka från höga klippor som vi passerade. En midsommar stannade vi till vid Ornö. Tomas klättrade upp i Sylvianas masttopp något berusad och dök i. Han kom upp efter en stund och fick sedvanliga applåder. Morgonen därpå dök han från relingen ungefär på samma ställe och kom upp med en utslagen framtand. Ett annat minne som Kjell ofta återkommer till då han ringer för att prata gamla tider var min hund Jenny. Om Jenny var på ovandäck och hörde mig nere i lastrummet så kunde jag ropa på henne. Utan att hon såg mig tog hon ett skutt ut i tomma luften och jag fångade henne där nere.

Börje Peratt

*Ändrade efternamn till Peratt 1978. Curt Fägersjö som äger tavlan valde att kalla vår förstfödde son för lillpärat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s